Vieraskynä: Puhti.
Aivot ovat ihmeelliset. Niistä kannattaa pitää hyvää huolta, jotta ne säilyttävät toimintakykynsä läpi elämän. Tässä artikkelissa kerromme, miten voit pitää aivoistasi parasta mahdollista huolta. Nappaa kirjoituksen lopusta myös etu Puhdin terveystarkastuksiin!
Ihmisen aivot ovat ainutlaatuiset; ne säätelevät koko kehon toimintaa.
Aivot ylläpitävät elämää, vastaavat vuorovaikutuksesta, välittävät aistien avulla tietoa ympäristöstä ja ohjaavat aistein saadun tiedon perusteella ihmisen toimintaa, sekä ohjaavat yksilön persoonallisuutta, käyttäytymistä ja tunteita.
Pystymme vaikuttamaan aivojen terveyteen läpi elämän omien valintojen, syömämme ruoan ja elintapojen avulla.
Raitis ilma, säännöllinen ulkoilu ja riittävä uni ovat myös tärkeitä aivoille.
Aivot hyötyvät myös mm. tietoisesta läsnäolosta, harrastuksista, kuten käsitöistä, palapeleistä ja liikunnasta sekä stressivapaasta elämäntavasta.
1. Varmista, että saat riittävästi hyvää unta
Uni on tärkeää aivojen normaalille toiminnalle, sillä aivot työskentelevät myös
nukkuessamme. Unen aikana aivot uudistuvat, vahvistuvat, hankkiutuvat eroon
tarpeettomasta ja latautuvat seuraavaan päivään.
Uni siis toisin sanoen puhdistaa aivot. Unessa keho ja mieli lepäävät.
Liian vähäinen tai katkonainen yöuni näkyy helposti seuraavan päivän jaksamisessa, toimintakyvyssä ja valinnoissa; keskittymiskyky voi olla heikko, muisti pätkiä, liikuntaan ei riitä energiaa ja terveellisten, ravitsevien aterioiden sijaan tulee helposti tartuttua nopeisiin, helppoihin, usein korkeaenergisiin ruokiin, kuten eineksiin ja sokerisiin herkkuihin.
Varmista, että saat joka yö 7–9 tuntia hyvää, laadukasta unta.
Nukkumalla hyvin pysyt terveempänä ja voit aivojen hyvinvoinnin lisäksi myös pienentää riskiä sairastua moniin yleisiin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin ja 2. tyypin diabetekseen.
Kokeile aikaistaa nukkumaan menoa esimerkiksi tunnilla – huomaatko eron aamulla?
2. Huolehdi aivoterveydestä hyvällä ravinnolla
Aivot toimivat laadukkaalla ravinnolla. Pystymme vaikuttamaan aivoihin läpi elämän valintojemme, syömämme ruoan ja elintapojen avulla.
Monet ravitsemukselliset tekijät vaikuttavat mm. muistiin, oppimiskykyyn, ajatteluun ja mielen hyvinvointiin sekä mielialaan.
Energiaravintoaineiden laadun lisäksi vitamiineilla, hivenaineilla ja antioksidanteilla voidaan vaikuttaa aivojen terveyteen.
Ruokavalion valinnoilla voimme vaikuttaa aivojen terveyteen erityisesti ennaltaehkäisevästi.
Valitse lautaselle paljon ja monipuolisesti aivoystävällistä ruokaa, kuten kasviksia, täysjyväviljoja, hyviä rasvoja, kalaa, marjoja ja hedelmiä.
Aivoille hyvää tekeviä juomia ovat mm. sopivassa määrin kahvi sekä vihreä tee. Riittävä veden juominen on myös tärkeää ja pitää yllä yleistä vireystilaa.
Vältä runsaasti suolaa ja tyydyttyneitä rasvahappoja sisältäviä ruokia sekä suuria määriä lihaa.
Sokeriherkut ja prosessoitu ruoka kuuluvat myös vältettävien tuotteiden listalle jos haluat virkeät aivot.
3. Varmista riittävä ravinteiden saanti
D-vitamiini on yksi tärkeimmistä terveyteen liittyvistä tekijöistä, johon pystymme itse vaikuttamaan.
Suurella osalla suomalaisista on D-vitamiinivaje.
D-vitamiinia saadaan pääasiassa auringosta, mutta myös ravinnosta, mm. kalasta.
D-vitamiini osallistuu useisiin elintärkeisiin toimintoihin, kuten kalsiumin imeytymiseen, luuston terveyteen ja osteoporoosin ehkäisyyn sekä immuunipuolustukseen.
B12-vitamiini on erityisen tärkeää hermostolle ja ajattelulle.
B12-vitamiinia saadaan eläinperäisistä tuotteista, kuten lihasta, kananmunista ja maitotuotteista.
Erityisen yleistä B12-vitamiinin puutos on ikääntyneillä ja kasvisruokavaliota noudattavilla.
Riittävä B12-vitamiinin saanti voi vaikuttaa oppimisen ja muistin lisäksi myös mielialaan ja yleiseen vireystilaan.
Rautaa tarvitaan hapen kuljettamiseen tärkeisiin lihaksiin ja elimiin, kuten sydämeen.
Huolehtimalla riittävästi raudan saannista, voit auttaa ehkäisemään anemiaa sekä pysymään virkeänä ja terveenä. Raudan ensisijainen mittari on ferritiini.
Folaatti on tärkeä vitamiini, jota saadaan esimerkiksi tuoreista kasviksista, hedelmistä, marjoista, palkokasveista, täysjyväviljasta ja maksasta.
Hyviä folaatin lähteitä ovat mm. lehtikaali, nokkonen, pinaatti ja parsa. Folaatin puutteeseen voi liittyä esimerkiksi hermosto-oireita tai anemiaa.
Nämä ja monta muuta tutkimusta sisältyy suosittuun Puhti-terveystarkastukseen, jolla saat monipuolisesti tietoa kehosi toiminnasta!
Puhti-terveystarkastukseen sisältyvät laboratoriokokeet auttavat sinua näkemään helposti, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä arvot tarkoittavat, ja mitä tekijöitä muuttamalla saat lisää virtaa arkeen!
4. Kiinnitä huomiota myös ravinteiden imeytymiseen
Ravintoaineiden imeytyminen on hyvin yksilöllistä. Imeytymiseen voivat vaikuttaa monet asiat, mm. erilaiset sairaudet, kuten keliakia, samanaikaisesti nautitut ruoka-aineet (esim. maitotuotteet heikentävät raudan imeytymistä), alkoholi ja lääkkeet.
Ravintoaineiden kuten raudan heikko imeytyminen tai yksipuolinen ravinto voi aiheuttaa etenkin vanhuksilla anemiaa.
Anemia ja raudanpuute voivat vaikuttaa muun muassa yleiseen vireystasoon, fyysisen suorituskyvyn heikkenemiseen ja uneen.
5. Pidä keho liikkeessä
Ihmisen keho on tehty liikkumaan. Pidä huoli, että saat tarpeeksi liikuntaa päivittäin, oli se sitten kävelyä, uintia, puutarhanhoitoa, ruohonleikkuuta, kotijumppaa tai zumbaa – mitä tahansa, mikä tuntuu itsestä hyvältä.
Aivot ja keho nauttivat erityisesti raittiista ulkoilmasta.
Liikunta on tärkeää luuston, mutta myös aivoterveyden kannalta. Pitämällä kehosi päivittäin liikkeellä pystyt vaikuttamaan sen hyvinvointiin ja toimintakykyyn pitkällä tähtäimellä.
Säännöllinen liikunta, pienikin määrä, pitää mielen virkeänä, auttaa vähentämään stressiä ja parantamaan unen laatua.
Liikunnalla on suuri merkitys myös mielen terveyteen ja se voi auttaa ehkäisemään masennusta.
6. Juo riittävästi vettä päivän aikana
Huolehdi kehon nestetasapainosta juomalla riittävästi vettä päivän aikana. Nestetankkaus on erityisen tärkeää kesäkuumalla.
Paras mittari riittävästä nestetasapainosta on virtsan määrä ja väri.
Virtsamäärien pienentyminen ja wc-käyntien harventuminen on jo ensimmäinen merkki alkavasta nestevajeesta. Myös virtsan värin voimistuminen kertoo nestevajeesta.
Kesähelteellä ei kannata jäädä odottelemaan janon tunnetta vaan huolehtia nestetankkauksesta säännöllisesti päivän aikana.
Nesteytyksestä huolehtiminen auttaa parantamaan niin fyysistä suorituskykyä kuin kognitiivisia toimintoja.
7. Vaali sosiaalisia suhteita
Hyvät ihmissuhteet vaikuttavat ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisäksi myös aivoterveyteen.
Vuorovaikutus toisten ihmisten kanssa saa aivojen tiedonkäsittelystä vastaavat osat aktivoitumaan sekä yhteydet aivojen eri osien hermoverkkojen välillä lisääntymään.
Keskustelu, halaus, kosketus – ne kaikki hellivät aivoja.
Muilta ihmisiltä saatu tuki on tärkeää, ja itselle merkityksellisiä ihmissuhteita kannattaa pitää yllä kaikissa elämän vaiheissa.
Vuorovaikutukseen muiden kanssa ei aina tarvita läheistä ystävää, vaan sananvaihto ihan tuntemattomankin kanssa voi piristää, oli se sitten kaupan kassa tai puiston penkille viereen istahtanut ohikulkija, puolituttu koiranulkoiluttaja tai kotihoidon työntekijä.
Oma Kaveri Kotipalvelu tarjoaa läsnäolevaa ja kuuntelevaa seuraa säännöllisillä käynneillä. Käynnit auttavat ekhäisemään yksinäisyyttä ja pitämään yllä henkistä ja fyysistä toimintakykyä. Palveluihin pääset tästä.
Monelle yksinäiselle vertaistuki voi olla hyvinkin merkittävä voimavara. Ystävä voi joskus löytyä yllättävästäkin paikasta.
8. Vältä stressiä
Huolehdi henkisestä hyvinvoinnista välttämällä stressiä. Pieni stressi on hyväksi ja se saa meidät toimimaan, mutta pitkään jatkuva stressi ei ole hyväksi kenenkään terveydelle.
Pitkittynyt stressi kuormittaa sekä kehoa että mieltä.
Stressi voi liittyä myös mm. kehon tulehdustilaan, muistiongelmiin tai esimerkiksi vaikeuksiin tehdä päätöksiä. Stressi vaikuttaa usein myös uneen ja sen laatuun.
Huolehdi riittävästä palautumisesta ja vältä mahdollisuuksien mukaan tilanteita, jotka aiheuttavat kovaa stressiä.
Stressin vastapainoksia kannattaa yrittää löytää itselle sopivia rauhoittumiskeinoja. Toiselle se voi olla kävely metsässä, toiselle lukeminen, käsityöt tai vaikkapa musiikin kuuntelu.
Tärkeää on huolehtia myös riittävästä unesta, jotta keho ja mieli pääsevät palautumaan ja puhdistumaan yön aikana.
9. Harrasta ja opettele uusia taitoja
Harrastukset ja itselle mieluisa puuhastelu tekevät hyvää aivoille missä tahansa iässä.
Oli lempipuuhaasi sitten kalastaminen, sienestäminen, marjastaminen, käsityöt, lukeminen, sanaristikot, maalaaminen, musiikin kuuntelu tai kansalaisopiston savityökurssi, tee sitä, mikä tuottaa itsellesi mielihyvää ja saa mielesi virkistymään.
Älylliset haasteet rakentavat uusia yhteyksiä aivoissa hermosolujen välille, mikä auttaa vähentämään riskiä sairastua esimerkiksi muistisairauksiin. Pysy aktiivisena ja tee asioita, joista todella nautit!
Muista, että koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa vaikuttaa aivojen hyvinvointiin. Uusia hermosoluja ja hermoyhteyksiä syntyy sekä nuorille että ikäihmisille.
Oma hyvinvointi ja terveys ykköseksi
Riskiin sairastua moniin kansansairauksiin, kuten diabetekseen, osteoporoosiin, sydän- ja verisuonitauteihin, voidaan vaikuttaa omilla elintavoilla.
Mikä olisikaan sen parempi investointi kuin oma terveys?
Hoida jo olemassa olevat perussairaudet hyvin ja pyri ehkäisemään elintavoilla uusia sairauksia sekä varmistamaan oma toimintakyky niin keholle kuin mielellekin – ei vain tänään vaan myös huomenna.
Oletko jo ottanut käyttöön säännölliset terveystarkastukset?
Tiedätkö, miten kehosi voi?
Puhti-terveystarkastus auttaa kartoittamaan elimistösi tilaa ja
jaksamiseen vaikuttavia tekijöitä.
Puhti on palvelu, jonka avulla perusterveyden mittarit voi selvittää helposti ilman lääkärikäyntiä tai lähetettä.
Jaksamiseen ja omaan hyvinvointiin voivat vaikuttaa esimerkiksi
vitamiinitasot ja kehon rautavarastot, jotka voidaan selvittää helposti laboratoriokokeilla.
Puhti-terveystarkastus auttaa sinua:
● tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja.
● näkemään helposti, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä arvot tarkoittavat.
● selvittämään, mitä tekijöitä muuttamalla, ja miten, saat lisää energiaa arkeen.
Puhti-terveystarkastuksessa mitataan täydellinen verenkuva, kolesterolit, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toimintaa heijastelevat tutkimukset.
Tulosten perusteella voi esimerkiksi aloittaa elämäntapamuutoksen, ravintolisän käytön tai tarvittaessa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Saatavilla on myös omat terveystarkastukset 50+ miehille ja 50+ naisille.
50+ miehen testipakettiin sisältyy PSA- eli eturauhastutkimus.
Saat 10 % alennuksen kaikista Puhti-testeistä koodilla omakaveri10.
Lunasta etusi ja tilaa jo tänään!
Comments